GNU/Linux Nedir?
GNU/Linux Nedir?
GNU/Linux, özgür ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi ailesini ifade eder. Bu terim genellikle "Linux" olarak anılır, ancak aslında iki temel bileşen içerir:
Linux çekirdeği: İşletim sisteminin çekirdeği, donanım ile yazılım arasındaki iletişimi sağlar. İlk olarak 1991'de Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir.
GNU araçları: Richard Stallman tarafından başlatılan GNU Projesi, işletim sistemi araçları, kütüphaneler ve yardımcı programlar sağlar. Bu araçlar, çekirdek ile kullanıcı uygulamaları arasında bir köprü oluşturur.
Birlikte, bu bileşenler eksiksiz ve işlevsel bir işletim sistemi oluşturur: GNU/Linux.
Temel Özellikler ve Avantajlar
Özgürlük:
Kullanıcılar yazılımı çalıştırabilir, değiştirebilir, kopyalayabilir ve dağıtabilir. Bu özgürlükler, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında sağlanır.
Açık Kaynak:
Kaynak kodu herkesin erişimine açıktır. Bu, yazılımın güvenilirliğini artırır ve topluluk tarafından geliştirilebilir olmasını sağlar.
Çoklu Kullanıcı ve Çok Görevli:
Aynı anda birden fazla kullanıcıyı destekler ve birçok görevi aynı anda yerine getirebilir.
Güvenilirlik ve Güvenlik:
Linux, güçlü bir kullanıcı izin sistemi ve güvenlik özellikleriyle bilinir. Virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı daha dirençlidir.
Esneklik:
Masaüstü, sunucu, gömülü sistemler ve süper bilgisayarlarda kullanılabilir. Kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir.
Temel Komutlar
Dosya ve Klasör İşlemleri:
ls: Klasör içeriğini listeleme.
cd: Dizin değiştirme.
cp: Dosya kopyalama.
mv: Dosya taşıma veya yeniden adlandırma.
rm: Dosya silme.
Kullanıcı ve İzinler:
whoami: Hangi kullanıcı ile oturum açıldığını gösterir.
chmod: Dosya izinlerini değiştirme.
chown: Dosya sahibini değiştirme.
Sistem Yönetimi:
top: Çalışan işlemleri ve sistem durumu.
df: Disk kullanımını görüntüleme.
uname: Sistem bilgilerini görüntüleme.
Popüler Dağıtımlar
Ubuntu: Kullanıcı dostu, yeni başlayanlar için ideal.
Debian: Kararlılık odaklı, köklü bir dağıtım.
Fedora: En yeni teknolojilere odaklı, yenilikçi.
Arch Linux: Minimal ve özelleştirilebilir.
CentOS / AlmaLinux: Sunucular için popüler.
GNU/Linux, kişisel bilgisayarlardan sunuculara, gömülü cihazlardan süper bilgisayarlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Özgürlüğü, güvenliği ve esnekliği ile kullanıcılar ve geliştiriciler arasında yaygın olarak tercih edilir.
GNU/Linux, özgür ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi ailesini ifade eder. Bu terim genellikle "Linux" olarak anılır, ancak aslında iki temel bileşen içerir:
Linux çekirdeği: İşletim sisteminin çekirdeği, donanım ile yazılım arasındaki iletişimi sağlar. İlk olarak 1991'de Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir.
GNU araçları: Richard Stallman tarafından başlatılan GNU Projesi, işletim sistemi araçları, kütüphaneler ve yardımcı programlar sağlar. Bu araçlar, çekirdek ile kullanıcı uygulamaları arasında bir köprü oluşturur.
Birlikte, bu bileşenler eksiksiz ve işlevsel bir işletim sistemi oluşturur: GNU/Linux.
Temel Özellikler ve Avantajlar
Özgürlük:
Kullanıcılar yazılımı çalıştırabilir, değiştirebilir, kopyalayabilir ve dağıtabilir. Bu özgürlükler, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında sağlanır.
Açık Kaynak:
Kaynak kodu herkesin erişimine açıktır. Bu, yazılımın güvenilirliğini artırır ve topluluk tarafından geliştirilebilir olmasını sağlar.
Çoklu Kullanıcı ve Çok Görevli:
Aynı anda birden fazla kullanıcıyı destekler ve birçok görevi aynı anda yerine getirebilir.
Güvenilirlik ve Güvenlik:
Linux, güçlü bir kullanıcı izin sistemi ve güvenlik özellikleriyle bilinir. Virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı daha dirençlidir.
Esneklik:
Masaüstü, sunucu, gömülü sistemler ve süper bilgisayarlarda kullanılabilir. Kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir.
Temel Komutlar
Dosya ve Klasör İşlemleri:
ls: Klasör içeriğini listeleme.
cd: Dizin değiştirme.
cp: Dosya kopyalama.
mv: Dosya taşıma veya yeniden adlandırma.
rm: Dosya silme.
Kullanıcı ve İzinler:
whoami: Hangi kullanıcı ile oturum açıldığını gösterir.
chmod: Dosya izinlerini değiştirme.
chown: Dosya sahibini değiştirme.
Sistem Yönetimi:
top: Çalışan işlemleri ve sistem durumu.
df: Disk kullanımını görüntüleme.
uname: Sistem bilgilerini görüntüleme.
Popüler Dağıtımlar
Ubuntu: Kullanıcı dostu, yeni başlayanlar için ideal.
Debian: Kararlılık odaklı, köklü bir dağıtım.
Fedora: En yeni teknolojilere odaklı, yenilikçi.
Arch Linux: Minimal ve özelleştirilebilir.
CentOS / AlmaLinux: Sunucular için popüler.
GNU/Linux, kişisel bilgisayarlardan sunuculara, gömülü cihazlardan süper bilgisayarlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Özgürlüğü, güvenliği ve esnekliği ile kullanıcılar ve geliştiriciler arasında yaygın olarak tercih edilir.
Her Türlü Soru Öneri Ve Şikayetlerinizi Özel Mesajdan iletebilirsiniz..